فهرست مطالب

فرهنگ یزد - سال سوم شماره 9 (بهار 1400)

نشریه فرهنگ یزد
سال سوم شماره 9 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میثم صادقی تورانپشتی* صفحات 7-52
    توران پشت یکی از مناطق یزد است که یادمان های تاریخی پرشماری را از عصرهای پیشین در خود به یادگار دارد. از میان این یادمان ها باید به حسینیه ای اشاره کرد که قدمت و پیشینه برپایی مراسم عزاداری در آن، به درستی، مشخص نیست، اما بر جای ماندن اسناد وقفی متعدد که به این حسینیه مربوط می شوند، امکان پژوهش در مورد این بنا و رسوم عزاداری مردم توران پشت را ممکن می کند. شاخص ترین سند وقفی حسینیه توران پشت که در فهرست آثار ملی منقول نیز به ثبت رسیده، کاغذی به ابعاد 23×113 سانتی متر است که نزد اهالی به «طومار امام حسین (ع)» شهرت دارد. بر این طومار که تاکنون بر اهل تحقیق ناشناخته مانده، وقف های متعددی از اوایل دوران قاجار تا سال های پایانی سده چهاردهم قمری نوشته شده و از گذر آن اطلاعات فراوانی در مورد حسینیه توران پشت، آیین های مذهبی، املاک و اراضی، چگونگی مدیریت آب مزارع، محله های قدیمی و نیز برخی آثار تاریخی توران پشت به دست می آید. اطلاعات برآمده از طومار به قدری ارزشمند است که می توان بر اساس آن تا حد بسیاری منظر فرهنگی این دهکده باستانی را بازشناسی کرد. نویسنده مقاله پیش رو به منظور تحقق این مهم، ابتدا با توجه به مباحث سندشناسی، این طومار را بازنویسی کرده و آنگاه برای ارایه منظر فرهنگی توران پشت، به تحلیل داده ها مبادرت ورزیده است.
    کلیدواژگان: حسینیه توران پشت، طومار امام حسین(ع)، وقف، آیین های عزاداری، فرهنگ مردم، منظر فرهنگی
  • ندا جواهرچیان*، سید علیرضا افشانی صفحات 53-80
    پژوهش حاضر به مطالعه و کاوش چگونگی شکل گیری نیازهای جدید در بستر شبکه های اجتماعی مجازی پرداخته است. با استفاده از رویکرد کیفی و روش نظریه زمینه ای و با استفاده از نمونه گیری نظری و هدفمند، 22 نفر از افراد تاثیرگذار در فضای مجازی (اینفلوینسرهای فعال) در شهر یزد انتخاب و مطالعه شدند. فرایند نمونه گیری نظری تا اشباع داده ها ادامه یافت. اطلاعات گردآوری شده با استفاده از کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تحلیل قرار گرفتند و یافته ها در قالب خط داستان، شامل دوازده مقوله اصلی و یک مقوله هسته و مدل پارادایمی ارایه شدند.به طور کلی روایت های افراد تاثیرگذار در فضای مجازی (اینفلوینسر) از حضور در شبکه های اجتماعی مجازی، نشان دهنده این واقعیت است که رشد روزافزون ارتباطات، شیوه تعاملات را از جنبه های مختلف تغییر داده است. تغییر سبک زندگی و افزایش مصرف گرایی در افراد باعث ایجاد نیازهای جدید شده است؛ درنتیجه می توان گفت با تغییر ساختار و شرایط زندگی و فرصت های تازه ای که شبکه های اجتماعی برای افراد خلق کرده اند، تغییرات و تحولات اساسی در نیازهای جوانان شهر یزد و ذایقه های مصرفی آنان رخ داده است.
    کلیدواژگان: نیاز پردازی، مصرف گرایی، ذائقه های مصرفی، اینفلوئنسر، اینستاگرام، شهر یزد
  • محمدمحسن حائری زاده* صفحات 81-100

    سبک زندگی مجموعه ای از ارزش ها، طرز تلقی ها، شیوه های رفتاری و سلیقه هاست که متاثر از نوع باورها (جهان بینی) و ایدیولوژی حاکم بر فرد و جامعه است. در دنیای مدرن امروز، رشد بی رویه رسانه ها و فناوری های نوین اطلاعاتی باعث شده تا فضای مجازی بر همه ابعاد زندگی انسان سایه افکند. فضای مجازی دنیایی جدید و موازی است که با خطوط ارتباطی جهان خلق و نگهداری می شود و جزیی از زندگی اجتماعی و آمیخته با آن است.این پژوهش با هدف بررسی نقش فضای سایبری بر تغییرات سبک زندگی (با تاکید بر جوانان) انجام شده است. روش تحقیق حاضر کاربردی، توصیفی و پیمایشی بوده است. جامعه آماری، جوانان شهر یزد (182094 نفر) بودند که تعداد 384 نفر به عنوان نمونه با روش نمونه گیری خوشه ای مورد بررسی قرار گرفته اند. به منظور سنجش سبک زندگی از مقیاس شیردل و همکاران (1400) و برای سنجش استفاده از فضای مجازی از مقیاس محقق ساخته استفاده شده است. داده های به دست آمده با نرم افزار spss نسخه 24 پردازش و تحلیل شد. یافته های حاصل از ضرایب رگرسیون نشان داد فضای مجازی بر مولفه های سبک زندگی «استفاده از سبک های فراغتی نوین، استفاده از سبک زندگی دینی، مدیریت بدن، استفاده از رسانه های خارجی، استفاده از سبک زندگی ورزشی و استفاده از رسانه های نوین»، به ترتیب تاثیر 6/42، 9/38، 4/21، 2/33، 4/18 و 7/46درصد دارد (0.05P<)؛ بنابراین آموزش، آگاه سازی و تقویت رسانه های داخلی برای مقابله با اثرات منفی فضای مجازی بر جوانان، بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، فضای سایبری، اینترنت، جوان
  • علی اکبر جعفری ندوشن* صفحات 101-116

    شیخ محمدحسین یزدی ندوشنی در خانواده ای روحانی، در ندوشن یزد به دنیا آمد. تحصیلات مقدماتی خود را در حوزه اصفهان آغاز کرد و سپس به سامرا مهاجرت کرد تا از محضر میرزای شیرازی بهره ببرد. پس از اخذ درجه اجتهاد، برای تدریس علوم دینی در نجف اشرف اقامت کرد. با آغاز مشروطیت در زمره فقهای مبارز و مشروطه خواه درآمد. او از نمایندگان نخستین ادوار مجلس شورای ملی بود و به پشتوانه دانش فقهی و بینش سیاسی اش در بنیان گذاری دیدگاه های فقهی و حقوقی نظام سیاسی برآمده از جنبش مشروطیت نقش موثری داشت. زندگی این فقیه مشروطه خواه یزدی حاکی از زهد و پارسایی و تلاش در اصلاح امور مردم است. او به سبب حضور موثر در نهضت مشروطیت و سپس مجلس قانون گذاری نقش موثری در تدوین اولین قانون اساسی و قوانین نهادساز حقوقی نظیر قوانین عدلیه و بلدیه و... داشت که با تاکید به نظارت شرعی علمای طراز اول بر روند قانون گذاری همراه بود. در این مقاله به استناد مدارک و اسناد تاریخی به روش تحلیلی و توصیفی، به تبیین زندگی سیاسی و اجتماعی شیخ حسین یزدی، به عنوان فقیهی قانون گذار پرداخته ایم که در نظام مشروطه بر اساس گفتمان فقه و اصول امامیه می کوشید ضمن صیانت از موازین شرع در زمینه قانون گذاری، سازه های نظام حقوقی نوین را نیز بر پایه سنت حقوقی ایران استوار کند.

    کلیدواژگان: شیخ حسین یزدی، ندوشنی، مشروطیت، مجلس
  • محمد مهدی زاده اردکانی*، فضه ابوالحسنی صفحات 117-154

    طرح دفاتر تسهیلگری و توسعه محلی یکی از پروژه های مطالعاتی و نیازسنجی سازمان امور اجتماعی کشور با ماهیت پیمایش، مطالعه، ظرفیت سنجی و تسهیلگری به منظور کاهش و کنترل آسیب های اجتماعی، حل مسایل و مشکلات محلات کم برخوردار و حاشیه نشین و توانمند سازی ساکنین در 21 استان کشور، در دولت دوازدهم به اجرا درآمد. طرح مذکور در استان یزد/ شهر یزد از سال 1398 با شناسایی سه محله های حسن آباد، صدرآباد و اسکان به عنوان محلات هدف توسعه اجرایی شد. هدف از این پژوهش که با روش اسنادی و کتابخانه ای، مشاهدات میدانی و تجربه ی میدانی نگارندگان به واسطه ی فعالیت در حوزه ی دفاتر تسهیلگری و توسعه محلی انجام شده؛ بررسی شرح خدمات دفاتر، فرآیند استقرار دفاتر تسهیلگری در شهر یزد، فرآیند انتخاب محلات هدف، ساختار دفاتر، ویژگی کارشناسان و مدیران این دفاتر، فرآیند انتخاب مجریان استانی دفاتر و نقاط قوت و ضعف آن ها در شهر یزد است. با توجه به تعطیلی این دفاتر و بازخوردهای مثبتی که در بین مردم و مسیولین شهر یزد بر جای گذاشته؛ پیشنهاد هایی نیز برای تداوم فعالیت این دفاتر ارایه شده است.

    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، تسهیلگری، دفاتر تسهیلگری و توسعه محلی، سازمان امور اجتماعی کشور، شهر یزد
  • مریم نارگونی* صفحات 155-178

    شواهد نشان می دهد که صنعت لباس و پوشاک هنوز جایگاه واقعی خود را در ایران پیدا نکرده  و یکی از مهم ترین مسایل مرتبط با آن، بحث برند و برندسازی است؛ ازاین رو این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر گرایش زنان به مصرف برندهای خارجی پوشاک انجام گرفت. روش تحقیق حاضر از نظر ماهیت، از نوع هم بستگی؛ از نظر هدف، کاربردی و از نظر اجرا، مقطعی توصیفی و پیمایشی است. جامعه آماری را زنان شهر یزد (مصرف کنندگان لباس های برند خارجی) تشکیل داده اند. با توجه به پراکندگی و مشخص نبودن جامعه آماری، حجم نمونه با استناد به «نمونه گیری در روش رگرسیون» تعیین شد؛ بنابراین حجم نمونه برابر بود با شصت نفر و روش نمونه گیری از نوع در دسترس بود. پرسش نامه ابزار گردآوری داده ها بود که مقیاس «رییسی و همکاران، 1395» پس از تعدیل و تلخیص، مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار spss مورد پردازش و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد عوامل موثر بر گرایش بانوان به برندهای خارجی پوشاک را می توان در سه دسته مورد بررسی قرار داد: ویژگی های درونی محصول؛ ویژگی های فردی، نگرش و ویژگی های محیطی. ضریب تعیین به دست آمده نشان داد 1/59درصد از واریانس متغیر گرایش زنان به مصرف برندهای خارجی پوشاک توسط «ویژگی های درونی محصول»، 3/46درصد توسط «ویژگی های فردی و نگرش» و 8/23درصد توسط «ویژگی های محیطی» پیش بینی می شود. بررسی جداگانه مولفه ها نشان داد به ترتیب مولفه های زیر در گرایش زنان به مصرف برندهای خارجی پوشاک تاثیر دارد: کیفیت برندهای لباس خارجی، مشتمل بر مرغوبیت، قیمت، زمان مناسب، نوآوری مناسب و...؛ مرغوب بودن برندهای خارجی، مشتمل بر ویژگی های محصول مانند جنس پارچه، مدل و طرح؛ به روز بودن برندهای لباس خارجی؛ افزایش اعتبار اجتماعی در فرد با استفاده از برندهای خارجی؛ معروف بودن و شهرت برند خارجی.با توجه به این مولفه ها نیکوست طراحان لباس و صاحبان برندهای پوشاک در شهر یزد و در کشور ایران بیش ازپیش مدیریت برند و مشتری مداری را سرلوحه فعالیت خود قرار دهند و با ارتقای کیفیت، تنوع و توجه به نیازهای مشتریان، توان رقابتی خود را در دنیای پررقابت پوشاک افزایش دهند.

    کلیدواژگان: پوشاک، برند خارجی، مصرف، نگرش، زنان
|
  • Meysam Sadeghi Turanposhti * Pages 7-52
    Turanposht is one of the villages of Yazd Province that has many historical monuments from previous historical periods. among these monuments, we should mention a husseiniyya where the date and background of mourning ceremonies in it are not known properly, but the survival of numerous endowment documents related to this husseiniyya makes it possible to research about this building and the mourning customs of the people of Turanposht. the most significant endowment document of Hosseinieh of Turanposht is a paper with dimensions of 113 × 23 which is known to the local people as "Imam Hussein Scroll". on this scroll, which is not yet known to researchers, several endowments have been written from the early Qajar period to the last years of the fourteenth lunar century, and through it a lot of information is known about the Hosseiniyah building, religious rituals, lands, and water management, old neighborhoods and some historical monuments. the information from the scroll is very valuable and can be used to identify the cultural landscape of this ancient village. in order to achieve this important point, the author of this article has first provided a text revised from this Scroll according to the issues of documentology, and then analyze the data to show the cultural landscape of Turanposht.
    Keywords: Hosseinieh of Turanposht, Imam Hossein (AS) Scroll, Waqf, Mourning Mirrors, People's culture, Cultural landscape
  • Neda Javaherchian *, Alireza Afshani Pages 53-80
    The present study has explored how new needs change in virtual social contexts. Using the qualitative approach and grounded method, micro influencers were selected and studied using theoretical and objective sampling. Sampling continued until the researchers concluded that new information would be the repetition of the former information. Data were collected through the study of sources and interviews with experts as well as technical notes. After refining the initial codes (combining overlap and exemplifier codes), the findings were presented in the form of a story line (including 21 main categories and one core category) and a paradigmatic model. Generally Micro-influenced stories from expressing oneself indicates that the increasing growth of communication has changed the way we interact in various ways. Lifestyle changes and increasing consumerism in people have created new needs. As a result, it can be said that with the change in the structure and living conditions and the new opportunities that social networks have created for individuals, fundamental changes and transformations have occurred in the needs of young people
    Keywords: needs, Consumption, consumption taste, Micro influencer, Instagram, Yazd
  • MohammadMohsen Haeri Zade * Pages 81-100

    ‏In today's modern world, the unplanned growth of media and new information technologies causes‏ The cyber space has cast a shadow on all aspects of human life. Cyberspace is a new and parallel world that is created and maintained by the communication lines of the world and is mixed with social life. Therefore, this research was conducted with the aim of "investigating the role of cyberspace on lifestyle changes (with emphasis on young people)". The current research method was applied, descriptive and survey. The statistical population was the youth of Yazd city (182,094 people), of which 384 people were studied as a sample using the cluster sampling method. In order to measure lifestyle, Shirdel et al.'s scale (1400) was used, and to measure the use of cyberspace, the researcher-made scale was used. The obtained data were processed and analyzed with spss software version 24. The results of the regression analysis showed that cyberspace has an effect on the lifestyle components of "use of new leisure styles, use of religious lifestyle, body management, use of foreign media, use of sports lifestyle and use of new media", respectively "6.42, 38 9., 4.21, 2.33, 4.18 and 7.46 percent" (P<0.05). Therefore, education‏ It is very necessary to inform and strengthen the domestic media to deal with the negative effects of cyber space on young people.

    Keywords: Lifestyle, Cyberspace, Internet, Youth
  • Aliakbar Jafarinadoushan * Pages 101-116

    Sheikh Mohammad Hossein Yazdi Nadoushani, born in a religious family in Nadoushan, Yazd, started his preliminary education in Isfahan province and then travelled to Samarra to understand Mirzai Shirari's experience and after receiving ijtihad, he settled in Najaf Rahal province to teach religious sciences. With the beginning of constitutionalism, he became one of the revolutionary and constitutionalist jurists, and then became a representative of the first periods of the National Assembly, and hence, based on his jurisprudence and political insight, he played an effective role in establishing the jurisprudence and law of the political system that emerged from the constitutionalism movement. The life of this constitutionalist Yazdi jurist shows asceticism and piety, wisdom and effort in reforming people's affairs. Due to his effective presence in the Constitution Movement and then the Legislative Assembly, he played an effective role in drafting the first constitution and legal institution-building laws such as the judiciary and municipality laws, etc. As a legal jurist, he passed the constitutional legislative system through the channel of jurisprudence and Imamiyya principles in order to protect the Islamic standards in the legislation, and to establish the structures of the new legal system on the basis of Iran's legal tradition.

    Keywords: : Sheikh Hossein Yazdi, Nadoushani, Constitutionalism, Parliament
  • Mohammad Mehdizadeh Ardakani *, Feze Abolhasani Pages 117-154

    The project of local development and facilitation offices is one of the research projects and needs assessment projects, which is being conducted by National Social Affairs Organization with the aim of studying the measurement and facilitation capacity of this issue in reducing and controlling social harms, solving the problems of underprivileged and marginalized neighborhoods and empowering residents. The project was run in 21 provinces of the country in the twelfth government. The project was also carried out in Yazd province/Yazd in 2018 by identifying the three neighborhoods of Hassan Abad, Sadr Abad and Skan as the target neighborhoods for development. The inquiry was carried out by way of documentary and library methods, field observations and field experience of the authors through the activity in the field of local development and facilitation offices; We examined the service description of the offices, the process of setting up facilitation offices in Yazd, the process of selecting the target areas, the structure of the offices, the characteristics of the experts and managers of these offices, the selection process of the provincial executives of the offices and their strengths and weaknesses in the city of Yazd. Considering the closure of these offices and the positive feedback it has left among the people and officials in Yazd, suggestions for the continuation of the activities of these offices are presented.

    Keywords: Marginalization, Facilitation, LocalDevelopment Offices, Social Affairs Organization of the country, Yazdcity
  • Maryam Nargouni * Pages 155-178

    Evidence shows that the clothing industry has not yet found its true position in Iran and one of the most important issues related to it is branding. This research aims to investigate the factors affecting women's consumption of foreign clothing brands. The current research method was correlational in nature; in terms of purpose, practical; and in terms of implementation, it was cross-sectional-descriptive and survey. The statistical population consisted of women in the city of Yazd (consumers of foreign brand clothes). Considering the dispersion and uncertainty of the statistical population, the sample size was determined to be regression sampling, so the sample size was equal to 60 people selected through convenient sampling method. The tool for data collection was a modified questionnaire, used originally by Raisi et al., (2015). The data was processed and analyzed via SPSS software. The findings showed that the factors influencing women's tendency towards foreign clothing brands can be analyzed in three categories: 1) product internal features, 2) individual features-attitude and 3) Environmental characteristics. The coefficient of determination obtained showed 59.1% of the variance of women's tendency to consume foreign clothing brands was "product internal features", 46.3% was "personal characteristics and attitude" and 8.8 23% was "environmental characteristics". A separate examination of the components showed that the following components had an effect on women's tendency to "consume foreign clothing brands": 1) Quality of foreign clothing brands (including quality, price, right time, right innovation, etc.), 2) the quality of foreign brands (including product features such as fabric, model and design), 3) the up-to-datedness of foreign clothing brands, 4) increasing the social prestige of a person by using foreign brands, 5) The fame and reputation of the foreign brand. Therefore, clothing designers and owners of clothing brands in Yazd and in Iran should put brand management and customer orientation at the forefront of their activities, and by improving quality, diversity and paying attention to the needs of customers, their competitive power in the world clothing will increase.

    Keywords: clothing, foreign brand, consumption, attitude, women